Ο καθαρισμός και η φροντίδα της μύτης του μωρού σας είναι ένα σημαντικό μέρος για την καθημερινή του ευεξία.

Article_full_babyitchynose1

Η μύτη, στην πραγματικότητα, εκτελεί πολλές χρήσιμες λειτουργίες:

  • Φιλτράρει τις ακαθαρσίες απο τον αέρα, προστατεύοντας έτσι την αναπνευστική οδό απο τους ιούς και τα βακτήρια που ως επι το πλείστον παγιδεύονται στη βλέννα.
  • Ρυθμίζει την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες και εξασφαλίζει σταθερή ταχύτητα, υγρασία και θερμοκρασία (~37C).

Η υγεινή της μύτης απαιτεί προσοχή, ιδιαίτερα στα μικρά μωρά που μέχρι την ηλικία του ενός έτους, αναπνέουν μόνο απο την μύτη τους και δεν είναι σε θέση να τη φυσήξουν απο μόνα τους, τουλάχιστον μέχρι τη προσχολική ηλικία.

Κατα συνέπεια, πολλές ακαθαρσίες και ρύποι συσσωρεύονται στην μύτη του μωρού σας και συνεπώς πρέπει να εξαλειφθούν με προσεκτικό καθαρισμό ώστε να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η ενυδάτωση.

Πως να εξασφαλίσετε την υγιεινή της μύτης

Παρακάτω θα βρείτε τι πρέπει να κάνετε:

  • Στάξτε προσεκτικά αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα στο ένα ρουθούνι και αφήστε το να βγει απο την άλλη, αφού στρέψετε το κεφάλι του παιδιού.
  • Επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι
  • Μετά απο τον καθαρισμό της μύτης, βάλτε να καθίσει το παιδί ελαφρώς γυρισμένο προς τα εμπρός. Αυτό θα διευκολύνει την απομάκρυνση του διαλύματος και τον πλήρη καθαρισμό.
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά, ειδικά σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση της υπερβολικής βλέννας.
  • Σε επίμονες περιπτώσεις, μετά τον καθαρισμό, ένας ρινικός αποφρακτήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσετε απαλά τυχόν υπολείμματα, απελευθερώνοντας την μύτη εντελώς.

Το κλάμα του μωρού δεν πρέπει να αποθαρρύνει την πρακτική αυτή. Αν καθιερωθεί ως ρουτίνα, αργότερα θα γίνει αποδεκτή ως ένα παιχνίδι. Δεν είναι μια επώδυνη ή επικίνδυνη λειτουργία και πραγματικά βοηθά στην ευεξία του παιδιού σας.

Οι ρινικές πλύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για την διατήρηση των ρινικών κοιλοτήτων καθαρών απο ακαθαρσίες, εισπνεόμενα αλλεργιογόνα και εκκρίσεις, προλαμβάνοντας τις λοιμώξεις του αυτιού, την ιγμορίτιδα, την αδενοειδίτιδα και πιθανές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του κρυολογήματος, θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να απαλλαγεί απο τυχόν υπερβολικές βλέννες της μύτης: αυτό εξασφαλίζει οτι το παιδί σας μπορεί να αναπνέει κανονικά και να απολαμβάνει έναν ήσυχο ύπνο και εύκολο θηλασμό ενώ επιπλέον διατηρεί τη φυσική προστατευτική δράση του ρινικού βλεννογόνου.

Αν η μύτη είναι πολύ βουλωμένη πρέπει να καθαρίζεται πριν απο κάθε γεύμα ή πριν τον ύπνο για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπνέει ελεύθερα.